torsdag 1 december 2011

Löshäst, handlöst och uteritter.

Jag har haft massor med kul med hästarna de senaste veckorna.

Skardi känns ridmässigt väldigt fin för tillfället, dock så har han börjat smalna av lite så från och med igår så ger jag honom extra ensilage när jag är i stallet.
Han blev jätteglad igår, särskilt när jag hämtade ut honom en gång till och gav honom hans kraftfoder också, han såg ut som om han inte trodde sina ögon, mera mat??? Det är trevligt att kunna göra en gammal häst glad!

Jag har ridit lektion på honom två gånger, nu har jag lite nya uppslag om hur man tränar gamla hästar på bästa sätt.
Man märker när man rider att han känner sig fin och duktig. Har man honom som handhäst eller löshäst så kan han också vara helt fantastisk, bara man inte gör det för ofta för då får han tråkigt.
Jag hade honom lös på volten när jag red Birkir för ett tag sen och han betedde sig som en cirkushäst, bytte varv om vi gjorde det (även om han inte var bakom oss), travade med bara jag smackade och kom fram till oss om jag ropade på honom. Vi hade jätteroligt alla tre tror jag.
Vi gjorde om det kanske en vecka senare och blä tråkigt tyckte Skardi. Det fanns lite gammalt gräs i kanten av volten som var mycket intressantare.
Jag hade rätt kul med Birkir då ändå, vi fick valla Skardi lite och försökte få igång honom och även om just det gick sådär så var det bra träning. Red barbacka i halsring och kunde rida på i full galopp, fokusera nästan helt på Skardi och lita på att Birkir hade full koll.
Hästar är bara fantastiska.

Jag har ridit lektion på Birkir också såklart.
Vi har bland annat tränat en hel del på att traska på ordentligt i skritten och det går ritigt bra!
Nu tränar jag på att slappna av i skänklar och rygg och ge små men vältajmade hjälper och jag tycker att det också går framåt. Riktigt kul är det också och det är ju såklart ett stort plus!
Jag har massor att träna på tills nästa lektion! :-D

Det har blivit en del uteritter också, främst på helger då man ju hinner ut när det fortfarande är dagsljus ute. Jag och Birkir har haft sällskap av mamma och Skardi och en annan stallkompis med tillhörande häst och vi har haft jättetrevligt. Skardi tycker fortfarande att det är roligast att gå först och jag har upptäckt att Birkir verkar gilla att gå i mitten, då kan han hålla koll på Skardi framför och kompisen bakom också.

På volten så har jag och Birkir sysslat med tex vanlig dressyr med träns, halsringsridning och, eh, handlös ridning? Vad kan det heta när man rider bara med sitsen? Kul är det iallafall. Vi kan öka/sänka hastigheten, stanna, svänga, göra volter och olika ridvägar så. Har nån liten dröm om att om några år, när vi tränat in dressyrrörelserna perfekt med halsring kunna börja träna dessa även utan. Vi får se! Det finns alltid en massa kul saker att träna på.

1 kommentar:

  1. Kul att du bloggar! Längtar hem när jag läser vad du skriver...

    SvaraRadera